Magazyn architektoniczny : Fire Shelter: 01 / SHJ Works

Dzięki uprzejmości SHJ Works Zaprojektowany przez SHJ (Simon Hjermind Jensen) Works, Fire Shelter: 01 to osobisty projekt zlokalizowany w Sydhavnstippen w Kopenhadze.
Inspirując się architekturą ludzi etnicznych i koczowniczych, punkt wyjścia do projektu wyłonił się z fascynacji tego miejsca.
To tymczasowy projekt i eksperyment projektowy, który ma na celu uczczenie tego miejsca.
Projekt ma publiczny dostęp i tworzy doświadczenia o charakterze przestrzennym i społecznym.
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
W jej tworzeniu nikt nie został poproszony o radę, ani nikt nie mógł powiedzieć o tym swojej opinii.
Jest po prostu uważany za dar.
Więcej o tym później.
Możesz dotrzeć do miejsca w Sydhavnstippen po 20 minut jazdy rowerem od centrum Kopenhagi.
Sydhavnstippen był składowany z materiałów budowlanych w latach 1945-1973.
Wcześniej był to dno morskie.
Ponieważ składowiska, krzewy i drzewa przejęły teren, a dziś jest siedliskiem różnych zwierząt.
Spacerowanie po okolicy jest po prostu niesamowite.
Dziki.
pojawienie się natury na wierzchu materiałów budowlanych, które są widoczne w niektórych miejscach, sprawia, że myślisz o.
postapokaliptycznym.
Natura.
Często opustoszały obszar to wzmacnia.
Dzięki uprzejmości SHJ Works Schron składa się z jednego kształtu rozciągającego się do nieba.
Ma jedną dziurę w górnej i dwa otwory u dołu.
Głównymi materiałami są sklejka i poliwęglan, a wszystkie części są wytwarzane przy użyciu technologii CNC.
Ma 4, 7 m wysokości i średnicę na poziomie gruntu 3, 8 m.
Elementem konstrukcyjnym schronu są ściany o grubości 2-9 mm.
Ściany składają się z cienkich i giętkich skorup, które są dokręcone ze sobą za pomocą śrub i kawałka poliwęglanu o grubości 2 mm.
Dno schronu wykonane jest ze sklejki, a wewnątrz jest kominek otoczony ławką.
Dzięki uprzejmości SHJ Works Ławka jest wypełniona materiałami budowlanymi znalezionymi na stronie.
Ten balast zabezpiecza schron do ziemi bez jakiegokolwiek kopania fundamentu.
Górna część schronu wykonana jest z białego przeźroczystego poliwęglanu.
Przejrzystość pozwala na światło dzienne w ciągu dnia, a po zmierzchu światło z ognia świeci przez poliwęglan.
W ten sposób schronisko przywraca wspomnienia dawnych latarń morskich.
Dzięki uprzejmości SHJ Works Poza tym, że jest to eksperyment projektowy, który testuje możliwości i rozwiązania konstrukcyjne, które jest w stanie wytworzyć cyfrowa fabryka, schronisko to ma być prezentem dla tego obszaru i dla tych, którzy z niego korzystają.
Chodzi o bycie w towarzystwie dobrych przyjaciół, w fantastycznym miejscu, przy ognisku podczas ciemnej pory roku.
Dzięki uprzejmości SHJ Works Jeśli biurokracja zostałaby wzięta pod uwagę, projekt prawdopodobnie by się nie wydarzył.
Chęć samodzielnego działania polegała na chęci stworzenia unikalnego projektu site-specific bez poddawania się jakimkolwiek kompromisom.
Projekt pojawił się w fascynacji obszarem i chęcią aktywacji jednego z potencjałów tego obszaru.
Dzięki uprzejmości SHJ Works Schron jest projektowany, produkowany i opłacany przez firmę SHJ Works.
Praca montażowa, wykonana bez użycia drabin, była możliwa przy pomocy Christian B.
Cker S.
Rensen i innych.
Mam nadzieję, że schronisko przetrwa rok.
Prace SHJ mają wielki szacunek dla wartości obszaru i nie sądzimy, że zagrażamy którejkolwiek z wartości realizujących ten projekt.
Schron jest tymczasowym projektem i dzień, w którym minęło, nie pozostawi śladów.
Dzięki uprzejmości SHJ Works
[hasła pokrewne: ustanowienie służebności, zbrojenie płyty stropowej, poręka na wekslu ]

Powiązane tematy z artykułem: poręka na wekslu ustanowienie służebności zbrojenie płyty stropowej