Budownictwo wczoraj i dzis : Lideta Mercato / XV Studio

Dzięki uprzejmości XV Studio XV Studio odsłania projekt wielopiętrowego rynku, Lideta Mercato, w stolicy Etiopii, Addis Abebie.
Projekt ten był wynikiem wygranej w konkursie kwalifikowanym, który ma rozpocząć budowę w maju 2011 roku.
Więcej o tym projekcie po przerwie.
Nowy rynek znajduje się w obszarze obecnie rozwijanym w Addis Abebie.
Okoliczne budynki w trakcie budowy definiują bardzo gęste sąsiedztwo oparte na środkowych budynkach mieszkalnych i samochodowym systemie ulicznym.
Projekt jest prostym tomem, który został wyrzeźbiony, aby stworzyć wewnętrzny świat w wielopiętrowym współczesnym budynku opartym na tradycyjnych zasadach rynkowych.
Przekątna pustka łączy dwie równoległe ulice i przecina nachylone atrium, w którym dochodzi do wejścia i połączeń przez poziomy.
Dzięki uprzejmości XV Studio Pochylona próżnia tworzy różnorodny obieg i organizację sklepów na każdym piętrze i wzmacnia ideę ciągłości od parteru po dach.
Budynek jest przestrzenią otwartą zamkniętą przez perforowaną płytę betonową, która umożliwia wentylację i naturalne oświetlenie oraz chroni przed słońcem i deszczem.
Fraktalny wzór fasady wywodzi się z wzorów używanych w tradycyjnych strojach etiopskich; zapewnia filtr światła i widoków od wewnątrz oraz atrakcję dla osób z zewnątrz.
Dzięki uprzejmości XV Studio Na dachu znajdują się miejsca spotkań i rekreacji, nowa miejska oaza chroniona przed deszczem i słońcem.
Okrągłe ganki i dach zbierają wodę z deszczu, która jest przetwarzana i ponownie wykorzystywana do celów sanitarnych.
Ganki posiadają również sieć paneli fotowoltaicznych, które wytwarzają i magazynują energię elektryczną do wnętrza i oświetlają fasadę w nocy.
Dzięki uprzejmości XV Studio Architekci: XV Studio Lokalizacja: Addis Abeba, Etiopia Reżyser: Xavier Vilalta Kierownik projektu: Maria Rosaria Favoino Zespół projektu: Joao Medeiros, Miguel Sánchez Enkerlin, Reema Al-Ajlan, Daniel Vaczi Strukturalna: Abraham Yeibey Mechanical & Sanitary: Abiy Aberra Project Manager: Kefale Kassa Klient: Flintstone Engineering Powierzchnia: 14.200 m2 Czas: 2010 Data: Ograniczona konkurencja: Pierwsza nagroda
[przypisy: poręka na wekslu, akumulacja ciepła, blaty kuchenne z konglomeratu ]

Powiązane tematy z artykułem: akumulacja ciepła blaty kuchenne z konglomeratu poręka na wekslu