Przygotowanie zaprawy

Przygotowanie zaprawy. Przy przygotowywaniu zaprawy należy zwrócić staranną uwagę na jej recepturę, tj. ilość i rodzaj piasku oraz ilość cementu. W zasadzie zaprawa powinna być przygotowana mechanicznie w stanie suchym i w takim stanie powinna być dostarczona do murowania. Woda jest dodawana do zaprawy dopiero bezpośrednio przed jej użyciem. Nie należy przygotowywać suchej zaprawy na okres dłuższy niż 2–:-3 godziny przed jej użyciem, gdyż woda zawarta w wilgotnym nieraz piasku powoduje przedwczesne. wiązanie zaprawy z grudki i utratę jej wytrzymałości. Jako zasadniczy rodzaj zaprawy do murowania kanałów stosuje się zaprawę o stosunku 1 : 3, czyli dając ok. 450 kg cementu do 1 m zaprawy. [więcej w: donepezil, wiązar dachowy, ambroksol ]

Powiązane tematy z artykułem: ambroksol donepezil wiązar dachowy