Architektura 21szego wieku : Muzeum Sztuki Współczesnej Umm el-Fahem / Architekci STAV

Widok z górnego miasta, z którym współdzieliło STAV Architekci, to wpis konkursowy do Muzeum Sztuki Współczesnej Umm el-Fahem, który otrzymał trzecie miejsce.
Sadzona w okolicy, budynek rośnie od strony góry, patrząc w kierunku Wadi na granicy.
Powstrzymuje się od wyprzedzania Wadi, postawionego na jednym z jego brzegów i ogląda go na przeciwległym brzegu sosnowym, obserwując miasto z daleka, by rozprzestrzenić się na miejską topografię Wadi Ara w Izraelu.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Budynek stoi między drzewami, w których Umm el-Fahem mieszka wśród i podczas mieszania się z naturą w tradycji arabsko-izraelskiej architektury.
W ten sposób projekt łączy kulturę i naturę w jedną złożoną całość.
galeria sztuki Sale wystawowe i audytorium umieszczone są w konstrukcji skrzynkowej posadzonej w ziemi i połączone w powtarzalną strukturę.
Hol, ze swoją północną szklaną ścianą z widokiem na Wadi, staje się progową przestrzenią, w której zwiedzający stoi pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem, między naturą i architekturą, między teraźniejszością a pamięcią.
Z jednej strony, odwiedzający jest wystawiony na działanie lasu na północy, a z drugiej – na przestrzenie sztuki.
Odwiedzającemu towarzyszy archiwum i biblioteka, obie działające jako memoriałowe prezentacje, opisujące eksponowane artefakty.
Ponadto budynek reprezentuje także życie kulturalne w mieście poprzez projekcje na ścianach, które stoją przed lobby.
Tak więc obszar Wadi Ara jest przechwytywany w kilku punktach w czasie przeszłym i przyszłym z jednej strony i teraźniejszości z drugiej.
główna przestrzeń publiczna między budynkiem a przestrzenią kulturalną w mieście i Wadi, podczas gdy jednostka znajduje się pośrodku i nieustannie tworzy to połączenie przechodząc przez wnętrze.
Wadi schodzi w stronę salonów i pomiędzy nimi i pozwala odwiedzającym spacerować po ogrodzie rzeźbiarskim, aby doświadczyć sztuki z zewnątrz.
Ogród rzeźbiarski leży wzdłuż Wadi i tworzy oś kulturową rozciągającą się od stadionu do Wadi Ara.
Nowa aleja Miasto jest koncepcyjnie obecne w budynku.
Wejście tworzy ramę dla bezpośredniego widoku w kierunku miasta, w centrum którego znajduje się punkt centralny dla Meczetu Omar Ibn El-Khatab.
Po zachodniej stronie budynek otwiera się na Wadi i spogląda na szlak komunikacyjny.
rzeźby ogrodowe W ten sposób, poprzez dialog między sztuką wewnętrzną a spacerem wzdłuż lokalnej ścieżki kulturowej w Wadi, dialog między przemieszczaniem się po wnętrzu i odległym punktem centralnym w mieście, oraz poprzez progową sytuację pomiędzy strukturą a naturą, Muzeum przyjmuje szereg ról w tworzeniu nowej rzeczywistości.
Ta rzeczywistość jednoczy fragmenty tożsamości palestyńsko-izraelskiej: ziemię, przyrodę, miasto, pamięć i kulturę zjednoczoną w sztuce.
główna ulica Architekci: STAV Lokalizacja: Umm el-Fahem, Izrael Projekt: Daniel Azerrad, Iftach Isasscharov, Itay Shmutter Team: Valeria Paramidani, Ram Aharoni, Tabeth Matzalha, Omri Nahum, Pazit Shmutter, Tami Basal, Galit Seker, Shirley Priel Competition Prize : Trzecie miejsce w konkursie Rok: 2008
[patrz też: energooszczędne okna pcv, deski na elewacje, donepezil ]

Powiązane tematy z artykułem: deski na elewacje donepezil energooszczędne okna pcv